Řezba jako putovní pohár

Dřevořezba, putovní pohár, lípa, deskový obraz, řezbaPrávě jsem vytvořil novou řezbu. Jedná se o putovní pohár pro gulášové slavnosti v obci Palkovice na frýdeckomístecku. Jelikož je tento festival zaměřený na dechovky, pivo a guláš, tak byly tyto symboly ústředním motivem řezby. Požadavkem bylo, že má být řezba jako cena – putovní pohár pro vítěze nejlepšího guláše a musí obsahovat prostor pro umístění štítků vítězů. Pravidlem soutěže je, že cenu definitivně získá gulášový tým, pokud 3x za sebou uvaří nejlepší guláš. Jinak bude cena putovat mezi vítězi každého ročníku. Prostor na štítky je tam docela velký, takže může cena putovat opravdu dlouho. Co se s cenou stasne, až dojde prostor na štítky a pohár nebude mít vítěze mi už organizátoři nesdělili.

Materiál jsem použil lipové dřevo, jelikož se mi před časem naskytla příležitost získat dvě masivní desky z lipového kmene, které mám uskladněné již třetím rokem a nyní se nakytla ideální příležitost k jejich využití.

Dlouho jsem nepřišel lipovému dřevu na chuť, ale jak je těch řezeb více a více, začínám se tomuto druhu dřeviny poddávat. Zpracování lipového dřeva je úplně jiné, než práce s jakýmkoli jiným – tvrdým dřevem. Fakt je potřeba vědět, jak na něj. A to se týká i samotné povrchové úpravy. Na co jsem byl zvyklý u tvrdého dřeva, třeba huršně, tak vůbec neplatí u lípy. Lípa je trochu jako plastelína a když se říká dřevořezba, tak tady to platí na 100 %. Pokud chcete mít hezký detail, tak bez ostrého řezbářského nožíku u lípy neuspějete. Takže vlastně opravdu řežete, neboli vyřezáváte.

Řezba je vytvořena ze dvou dílů, tzn. samotná řezba a podstavec, na kterém nejen, že stojí samotná řezba, ale jsou umístěny i štítky s vítězi.

Na další fotky se můžete podívat v Galerii.

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..