I do nábytku jsem se pustil

Když prostě máte potřebu

Obdivuji ručně vytvořené nábytkové kousky. Je v podstatě jedno, co to je, zda jen noční stolek, nebo už větší kus nábytku, jako třeba skříň nebo postel. Nebo takové točité schodiště – to je už kousek pro fajnšmekry. Opravdu je na co koukat a někdy – dost často – se koukám s otevřenou pusou.

Nemám na mysli, jen nějaké opracované dřevo, které se na nás chrlí třeba z Polska a tváří se umělě jako masiv. Ačkoli znám dobrého truhláře, který si pořídil takový ten zahradní set – masivní stůl, lavice a křesla z Polska. Jistě to znáte, pořídíte cca za 10 000 Kč. Koupil to se slovy “Já bych to za ty prachy nikdy nevyrobil”. Má pravdu, ale jde jen o to?

Asi bych se nepouštěl do zahradních setů, mám raději solitéry, tzn. ať už lavičku, špalek v podobě křesla, jen tak někde na zahradě pod stromem osamocenou. A když už to na tu zahradu dám, tak s tím, že je to součástí přírody – zahrady a je to tím pádem opracováno na hrubo a bez povrchové úpravy. Vše má svůj čas rozpadu, ať je i toto pohlceno přírodním koloběhem zkázy. Není třeba to natírat lazurou nebo nedej bože lakovat. Stejně to venku nevydrží.

Před nějakým časem jsem někde na netu viděl zajímavý stolek, fotku jsem si uložil, jak to mám ve zvyku, ono se to vždy může někdy hodit. A teď přišel čas, ta chuť s tím něco udělat. Člověk se nějak vyvíjí, ať už zručně, ale taky je potřeba na vše mít potřebné nástroje a nářadí. Jinak – chuť je sice pěkná a užitečná, ale když to nemáte čím udělat, tak je to jen pocit. Došel jsem tedy do stadia, kdy si už na některé kousky troufnu. A tohle byl ten případ, kdy fotka byla uložena a nastal čas zkusit s tím něco udělat – realizovat to.

Stále na koleně

Nemám příliš rád pravidelné tvary, přesné spoje a úhly, ani ostré hrany a ani bych to asi nedokázal udělat. Nejsem truhlář s potřebným vybavením, dílnou s potřebnými stroji a tak je to stále práce na koleně. Když koupím neopracované desky, nebo využiji nějakých starých, tak vycházím z toho, že jsou křivé, stočené do vrtule, neopracované. To mi vyhovuje. Pravda, je tomu trochu potřeba pomoct, srovnat. Ale nikdy ne tak, jako když jdete do hobby marketu a tam na vás v regálu koukají srovnané desky vyhlazené jak dětská prdélka a rádoby rovné. S takovým materiálem já pracovat neumím. Když se však podíváte na úvodní fotku, asi vás napadne, že z úplně křivých desek to vyrobit ani nejde. No, jde 🙂 Ale je k tomu potřeba tak přistupovat a nečekat, že vše bude lícovat. Jde však o to? Šlo vlastně jen o to, aby se to ve finále nehoupalo, bylo to relativně v rovině – asi by nebylo úplně ideální, kdybyste si na to postavili sklenici vína a ta byla nahnutá, jako na palubě Titaniku. Ale i to by mohlo být zajímavé.

Slouží jako podstavec

Tento kousek byl vyroben za účelem, že se na něj něco postaví. V podstatě cokoli, váza s květinami, lampa, nebo to může jen sloužit jako odkládací stolek u pohovky v obýváku, třeba na víno. Není to nijak objemné, vejde se opravdu kdekoli. Vyjímat by se mohl v obýváku, v předsíni, na terase. Je to jen na fantazii domácího architekta, kterým jsme nejčastěji my sami.

Trocha technických údajů

Stolek nebo podstavec, jak to kdo pojme, je vyrobený z šesti dílů smrkových desek. Čtyři tvoří takové to X, což vytváří dojem zkrouceniny. Přišlo mi to však samo o sobě takové strohé, tak jsem do středu ještě zakomponoval kouli. Ta je vyrobena z ořechového dřeva. Z obyčejného špalku, který jsem kdysi uřízl ze starého ořechu.

Na výšku to má 72 cm a půdorys 26×26 cm.

Jednotlivé díly jsou lepeny profesionálním truhlářským lepidlem.

Dřevo je opáleno a kartáčováno, aby vzbuzovalo jak na pohled, tak na omak dojem starého dřeva.

Následně je stolek namořený odstínem dub tmavý a natřený včelím voskem. Středová ořechová koule je ošetřena jen voskem. Je tedy krásně vidět struktura ořechu, což byl účel.

No a pokud se vám toto mé dílko líbí a měli byste o něj zájem, může být vaše 🙂 Cena je 2300 Kč. Můžu však vyrobit dle přání nový kousek s jiným odstínem, bez koule, nebo s krychlí, to je na vás. Kontakt na mne je zdrazil(zavináč)merkovice.cz – napište.

Více fotek můžete shlédnout také v mé galerii řezeb – dřevořezby.

 

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..