Dřevořezby z poslední doby

Vyřezávaný erb znak emblém

Vyřezávaný erb

Vyřezávané znaky mám docela v oblibě. Není to zrovna jednoduchá práce, když to srovnáte s řezáním motorovou pilou, kdy v krátké době vyřežete něco, co má podobu, třeba sovy a lidem se to líbí, i když je to řekněme v syrovém stavu. U erbů nebo znaků to už ale tak není. Aspoň u mne ne. Rád dodám poctivou čistou práci, za které mám dobrý pocit a ve finále se líbí samotnému zákazníkovi. Dílo vyřezáno nebo snad vydlabáno klasicky dláty. Vždy si to užívám 🙂

Bylo tomu tak u v případě tohoto vyřezávaného erbu.

Vyřezávaný erb 50 cm
Vyřezávaný erb 50 cm

Vyřezávaná domovní cedule

O vyřezávané cedule je v poslední době docela zájem. Někdy i taková pouhá deska s nápisem, když je pěkně provedená u domu, chaty nebo chalupy potěší a okolí zkrášlí. Cedule se dá vyrobit jednoduše, jen z vyřezaným nápisem nebo propracovaně, což pak vypadá jako opravdová dřevořezba.

Jako v tomto případě.

Vyřezávaná domovní cedule 40 cm
Vyřezávaná domovní cedule 40 cm

Vyřezávaný klát

Že nevíte, co to ten klát je? Je to špalkový včelí úl, který je ovšem vyřezávaný s různými motivy. Je to vlastně tradiční včelí úl, který se v minulosti vyskytoval na Moravě a na Valašsku a snad i jinde. Nemám tak nastudováno. Jako motiv se dá na vyřezání použít úplně cokoliv. Je to vlastně klasická dřevořezba, neboli řezbařina, akorát do kulatého špalku.

Tento klát vznikl jako dárek pro člena speciální pořádkové jednotky – vášnivého včelaře, který odcházel do důchodu. Zda se mu dárek líbil vlastně ani nevím.

Včelí klát
Včelí klát
Detail klátu
Detail klátu

Vyřezávaný totem

Totem se dá vyřezat i ze starého kmene, který stojí ještě v zemi i s kořeny. Nemusíte tak řešit ukotvení, a pokud strom rostl na místě, kde vám nevadí, je to ideální způsob, jak využít starý kmen.

Totem, který jsem vyřezal byl však na objednávku jako dárek a mířil dopravcem přes republiku. Byl tedy bez kořenů.

Motivů, které se dají na kmen vyřezat je, dá se říct nekonečné množství. Je to jen na vašich požadavcích, fantazii mne jako tvůrce díla. Jaké, jak a kde motivy při řezbě zasadím. Ale také samotným dřevem, které svým tvarem, druhem, vlákny a větvemi určuje, jaký motiv kam vyřezat.

Zde byly použity rodinné motivy, která nezasvěcenému asi ani nic neřeknou, proč byly na totem použity.

Vyřezávaný totem
Vyřezávaný totem
Totem s rodinnými motivy
Totem s rodinnými motivy

Mnohem více fotek a mnohem více o mé dřevořezbě, můžete vidět na mém webu věnovaném čistě vyřezávaní – ZDE.

Nebo může rovnou práci poptat, přes kontaktní formulář.
Na stránce zcela dole.

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..