Deskový obraz v podobě reálného stromu

Strom života

Jak jsem ze stromu vyřezal strom

Někdy přiletí zakázka vyřezat sošku vysokou pouhých 13 cm a někdy je to deskový obraz o úctyhodných rozměrech 2 x 3 m. To je už plocha. Byla to výzva, které jsem se rád ujal.

Motivem řezby byl strom. Ne však strom vyřezaný jako reliéf do desky, ale opravdový strom. V mém pojetí však už trochu do prostoru a hloubky. Nemám rád placaté 2D věci. Když už to měl být takový rozměr do plochy, proč také ne do hloubky. Ta nebyla nijak závratná, pouhých 10 cm. Ale když to hezky ztvárníte, pak se vyřezávaný motiv, v tomto případě kmen stromu s větvemi hezky nafoukne a začíná to vypadat dost reálně.

Asi vás stejně jako mě napadne, no nejdříve stromy pokácíme, nařežeme, pak je slepíme do hromady, abychom z nich zase udělali strom. Lidská marnivost. Jenže i stromy mají svou pomíjivost, a tak jsme jim dali další příležitost.
V množném čísle píšu záměrně, protože autorský nápad vyšel od zákazníka, respektive zákaznice, se kterou jak se říká, jsme se dohodli na první dobrou. Naše myšlení se spojilo a ačkoli vše proběhlo čistě přes WhatsApp, výsledek byl uspokojivý na obou stranách.

Nešlo tentokrát jen o vytvoření díla v podobě dřevořezby, ale i o instalaci na místě. Musel jsem tedy vzhledem k velikosti řezby strom udělat na tři díly a připravit spoje, abych na místě mohl jednoduše lepit.
Zavěšení proběhlo lehce dramaticky, protože zvedat cca 100 kg do výšky, jako když věšíte obraz, který ovšem nemáte pořádně za co chytit – větve byly vysoko 🙂 a ještě se trefit na kotvy, no bylo to dobrodružství. Jako když foukal silný vítr 🙂

Dílo nyní zkrášlí stoletý domeček v krásném prostředí vesničky Senorady. Se zákaznicí jsme zvolili i dobrý odstín, který do interiéru, jakožto celý strom krásně zapadl.

Jsem rád, že se vše povedlo. A jak vlastně, se můžete podívat na fotkách.

2 Comments

  1. Pozdravujem. Mal by som záujem dať si vyrezať drevenný 3D strom, niečo podobné ako máte na profile, s rozmerom 1m x 1m s hrúbkou cca 10 cm. Bolo by niečo také možné? Ďakujem. Braňo.

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..