Dřevořezba – vyřezávaná knihobudka

Vyřezávaná knihobudka v hukvaldské oboře

Vyřezávaná knihobudka
Vyřezávaná knihobudka

Když jste na procházce v hukvaldské oboře a jste již znaveni po celém dni lítáni po hradu nabo jeho okolí, tedy v oboře, kde je opravdu krásně, zavítejte do restaurace Na Procházce, která je součástí obory, dejte si tam dobrou kávu nebo jiný nápoj a něco k jídlu. K tomu všemu si pak můžete sáhnout do knihobudky a zapůjčit knihu, kterou tam zanechali sami návštěvníci nebo zaměstnanci hukvaldské knihovny a můžete tak strávit příjemné chvilky v skrytu lipové aleje. Tam se vám zastaví čas, to mi věřte.

Já tam pár dní vyřezával zmíněnou knihobudku a docela jsem si to užíval. Jak to dopadlo, můžete vidět na fotkách a videu níže.

Jelikož jsem tvořil za normálního provozu obory, kde lidé korzují sem a tam,  spoustě lidem to nedalo, aby se nezeptali – co to bude? Když máte před sebou surový kus špalku, mnohdy ještě sami nevíte, co to bude. Že to má být knihobudka, to bylo jasné od počátku, ale jak bude ve finále vypadat, to nevíte nikdy. Lidem ale postačilo zjištění, co to bude, ne jaké to bude. Začal jsem samozřejmě otvorem pro knihy, který byl z celé řezby nejnáročnější a to už lidem začalo vrtat hlavou, co to bude. Slyšel jsem za zády názory – “to bude uďák, to je jasné”, prostě čech myslí jen na to “žrádlo”. Nebo – “to bude budka pro nějakého svatého?”. Padl tam i včelí úl, tedy klát, ale nedovedu si představit, jak sedíte u restaurace a kolem hlavy vám bzučí hejna včel. Že to bude knihovna, uhádlo jen pár lidí, ale to nebylo dílo zdaleka dokončeno. Dnes už to snad zřejmé je 🙂

 

 

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..