Svatý Florián ze dřeva vyřezán

Dostalo se mi další, již třetí příležitosti vyřezat sochu Svatého Floriána. Socha je určena pro dobrovolné hasiče z Palkovic, která bude zkrášlovat objekt hasičské zbrojnice. Bude umístěna venku a bylo tedy nutné s tím takto i počítat. Vybral jsem proto kvalitní jasanové dřevo a kvalitní lazurovací olej.

Jak už to tak u dřeva chodí, je potřeba dát dřevu dostatek prostoru. Tedy v případě, že nemáte ideální špalek, bez velkých prasklin, zahnilých míst nebo zarostlé kůry a jiných nečekaných překvapení, jako třeba zarostlý hřebík. Ten je vůbec pikantní záležitost. Když na něj narazíte, nejlépe vizuálně ještě před tím, než rozjedete pilu, tak paráda. Ale vše ostatní, co následuje po kontaktu řetězu motorvky s hřebíkem je špatně. Bohužel se to stává a dost to nas..e. A pokud z toho špalku necrčí voda, protože byl setnutý přede včírem.

Takový špelek, pokud máte ve vyřezávání nějakou frekvenci a děláte věci na zakázku, prostě nemáte. Proto je potřeba dát dřevu při vyřezávaní čas. Udělat hrubou řezbu a nechat tomu třeba i týden – záleží na okolní teplotě, co dřevo udělá. On se projeví, i když už ten špalek leží na sluníčku třeba rok. A když tomu špalku čas dáte, pak z toho máte vymazlenou dřevořezbu 🙂

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..